Lapta
LAPTA (LAPITHOS – LAPETHOS)
Girne’nin 14 km batısında , Girne sıra dağlarının 1024 metre yüksekliği ile en yüksek tepesi olan Servili Tepe (Selvili Tepe - Kyparissovounos)’nin kuzeyinde ve Girne – Güzelyurt anayolu üzerinde yeralan büyük bir yerleşim yeridir. Dağ yamaçlarından sahile kadar yayılmış olan Lapta’nın yüzölçümü 18.3 km2 dir. Tarih boyunca Lapathos , Lapethia , Lapethos , Lapida , Lapitho , Lapithos , Lapthia , Lambousa , Imeroessa ve Lapithea adları ile anıldı. Lapta, deniz ve dağ arasına amfitiyatro şeklinde kuruludur. Deniz düzeyinden ortalama yüksekliği 250 metredir. Batısında Karşıyaka (Vasilya- Vasileia) ve doğusunda Alsancak (Karava - Karavas) ile komşudur. Lapta ; fiziki konumu, yemyeşil dağları, gür bitki örtüsü, ılıman iklimi ve bol suyu ile Kıbrıs’ın en güzel yerleşim yerlerinden biridir.
1974’ten önce Lapta; Kıbrıs standartlarında büyük bir yerleşim yeri olması ve nüfusunun fazla oluşu nedenleriyle yedi ayrı bölgeye (semt - muhtarlık) ayrılmıştı. Rumların yaşadığı 6 bölgenin idari sınırları , o mahallerdeki kiliselerin varlığı temel alınarak saptanmıştı ve o bölgeler Rumca “kilise bölgesi” anlamına gelen “enoria” adıyla söylenmekteydi. Yedinci bölge ise Türklerin yaşadığı bölgeydi . Bu bölge “Türk Mahallesi” olarak bilinirdi ve muhtarı Türkler tarafından seçilirdi. 1974’ten sonra Lapta’daki eski Türk Mahallesi dışında kalan 6 mahallenin (muhtarlığın) isimleri Lapta Türk Belediyesi tarafından değiştirilmiştir .
Kasabanın çalışan kesiminin büyük bir kısmını memur ve işçiler oluşturmaktadır. Geriye kalanlar ise turizm sektörü ve küçük sanayi işletmelerinde çalışmakta veya tarım , hayvancılık ve balıkçılık ile uğraşmaktadır.