Karşıyaka
KARŞIYAKA
(VASİLYA- VASILEIA - VASILIA)
Girne’nin 18 km batısında , dağınık yerleşim şekline sahip bir köydür. 2000’li yılların başına kadar köylünün en önemli geçim kaynağı limon bahçeleriydi . Girne ilçesinin tümünde 2003-2004 yıllarında başlayan inşaat patlaması Karşıyaka köyününde de gerçekleşmiş ve bölgede çok sayıda lüks villalar, toplu konutlar , oteller ve tatil köyleri inşa edilmiştir. Günümüzde köyde yaşayanların bir kısmı Girne’de işçi , memur veya esnaf olarak çalışmaktadır. Köyün güneyi çam ormanları ile kaplıdır. Kıyı ovası üzerindeki boş kalan araziler ise tarım arazisi olarak kullanılmakta ve sulanabilen bölgelerde sebze yetiştirilmektedir . Sulanamayan bölgelerde bulunan zeytin ve harup ağaçları da köylüye iyi bir gelir olmaktadır. Küçük çapta yapılan hayvancılık da köylünün önemli uğraşları arasındadır.
2004’te başlayan inşaat patlamasından sonra Karşıyaka’nın nüfusunda büyük çapta artış oldu. Çok sayıda yabancı da ev satın alıp köye yerleşti. 2006’da yapılan nüfus sayımında köy nüfusu 2110, 2011 yılında yapılan sayımda ise ............ olarak saptanmıştır. Bakanlar Kurulu’nun köylerin belediyelere bağlanması ile ilgili aldığı karardan sonra Karşıyaka Lapta Belediyesi’ne bağlanmıştır.
Köyün orjinal adı olan “Vasilya”, Yunanca “kral” anlamına gelen “vasilias” kelimesinden türemiştir. 1958-59 yılları arasında köy isimleri Türkçeleştirilirken Vasilya’nın adı “Karşıyaka” olmuştu.
KÖYÜN TARİHİ YERLERİ
KARŞIYAKA (VASİLYA) CAMİSİ
“Yukarı Mahalle” olarak bilinen Eski Türk Mahallesi’ndeki cami , köye hakim bir tepenin yamacında kesme taşlarla inşa edilmiş , kuzeybatı-güneydoğu yönüne uzanan enine dikdörtgen planlı bir yapıdır.
SİNA (SİNAİ) MANASTIRI (VASİLYA AGIA PARASKEVİ MANASTIRI)
AGIA KATERINA (ST.KATHERINE – ST.CATHERINE – AIKATERINI) MANASTIRI
Sina Manastırı köyün 2 km güneydoğusunda, Beşparmak sıra dağlarının eteklerindeki bir düzlüktedir . Manastıra , Karşıyaka – Kozan yolundan ayrılan 2 kilometrelik toprak bir yol ile gidilebilir.
Manastırın gerçek adı “Vasilya Agia Paraskevi Manastırı”dır. Manastır çeşitli nedenlerden dolayı birçok kez yıkılmış ve her defasında yeniden inşa veya restore edilmiştir.
AGIA MARINA MANASTIRI VE ŞAPELİ
Karşıyaka – Kozan yolunun 1. km’sindedir . Günümüzde konut olarak kullanılan manastır binalarının bitişiğinde (doğusunda) , küçük Agia Marina şapeli bulunmaktadır. Manastır ve tarihçesi hakkında çok az bilgi vardır .
PANAGIA KRINIOTISSA (KRINIOYSSA) MANASTIR VE ŞAPELİ
Manastırın Vasilya’da bulunduğu mevkiin adı “Krinia” dır. Şapelin kemerler tarafından taşınan estetik görünüşlü bir kubbesi vardır. Batısı ise kemerlidir . Şapel içerisindeki fresk izlerinden iç kısmının bir zamanlar tamamen fresklerle kaplı olduğu anlaşılmaktadır. Fakat bu fresklerin çok azı günümüze kadar gelebilmiştir. Enkaz haline gelmiş manastır binaları ise büyük bir olasılıkla şapelin inşa edildiği tarihten daha sonra yapılmıştır . Günümüzde kilise yapısının kubbesi sağlam durumdadır .
AGIOS CONSTANTINE
(AYİOS KONSTANTINOS) KİLİSESİ
Köyün ana kilisesidir. Yukarı Mahalle’nin köy meydanında bulunan kilise, 2000 yılında köydeki caminin onarımına kadar köy camisi olarak kullanılmıştır .