Koruçam
KORUÇAM : MARONİT KÖYÜ
(KORMACİT – KORMAKITI – KORMAKİTİS)
Girne’nin 34 km batısında bulunan bir Maronit köyüdür. Köye iki değişik yol izlenerek gidilebilir. Köyün denize olan uzaklığı; kuzeyde 2 km, batıdaki Güzelyurt (Omorfo) Körfezi’ne ise 5 km’dir. 2011 nüfus sayımı verilerine göre köyün nüfusu 309’dur.
Köyün adının kaynağı ile ilgili üç değişik söylenti vardır. Birinci söylentiye göre köyün adı “Koura” kelimesinden türemiştir . Koura , Lübnan’da bulunan bir köyün adıdır ve Kormacit köyünü kuranların bu köyden göç ettikleri söylenmektedir. İkinci söylentiye göre İ.Ö. VIII. yüzyılda ticaretle uğraşan Fenikeliler Lübnan’dan Kıbrıs’a gelmişler ve adanın kuzeybatısında, “Kormia” adlı bir ticaret kasabası kurmuşlardır. Tarihçiler bu kasabanın bugünkü Sadrazamköy (Livera) köyü yakınında olduğunu ileri sürmektedirler. Üçüncü söylenti V. yüzyılda yaşamış olan St.Barnabas'ın otobiografisinde , Livera köyünün yakınında “Krommiakitis” mevkiinin bulunduğunu ve bu bölgenin antik bir devlet olan Kermia’nın hudutları içerisinde olduğunu yazmaktadır. Bu tarihçiler köyün adının “Krommiakitis” kelimesinden geldiğini ve St.Barnabas’ın bu köyü ziyaret ettiğine inandıklarını belirmektedirler.
Köyün en önemli özelliği , bölgenin en çok yağış alan köyü oluşudur. Bu nedenle köyde tahıl ekildiği gibi , sulu tarım da yapılmaktadır. Köyde hayvancılık da gelişmiştir ve bölgenin diğer köylerine göre oldukça ileri durumdadır. Köy arazilerinde, çok sayıda zeytin ve harup ağacı da bulunmaktadır.
KÖYÜN TARİHİ YERLERİ
SAİNT GEORGE (AYYORGİ) KATEDRALİ
Görkemli ve etkileyici bir yapıya sahiptir . Katedralın güzel bir mimariye sahip iki çan kulesi bulunmaktadır. Planı ve dizaynı Maltalı mimar Fenec ve yine Maltalı inşaat mühendisi Cafiero tarafından yapılmıştır. İçerisinde değerli ikonlar ve eski dini eşyalar bulunmaktadır. Aziz George’a adanan katedral , 1974’ten önce Kıbrıs Maronit Kilisesi’nin resmi kilisesiydi. Katedral, köyde ve Güney Kıbrıs’ta yaşayan Maronitler tarafından günümüzde de kullanılmaktadır.
SAINT GEORGE KATEDRALİ
FRANCISCAN (FRANGİSKOS) KIZKARDEŞLER MANASTIRI
Köy meydanına çok yakın bir sokaktadır ve 1936 yılında inşa edilmiştir. “Franciscan Kızkardeşler” adıyla bilinen iki kadının yaşadığı bu küçük manastır , 1974’ten önce köy ilkokulu olarak kullanılıyordu.
SAINT GEORGE (AYYORGİ) KİLİSESİ
Köyün merkezinde , Franciscan Kızkardeşler Manastırı ile Saint George Katedrali’nin arasındadır. 1534 yılında inşa edilmiştir ve köyde inşa edilen ilk kilisedir.
KUTSAL BAKİRE MERYEM (B.V.M.) ŞAPELİ
Köyün batısında Sadrazamköy’e giden asfalt yolun üzerinde bulunan küçük bir şapeldir. Şapel, 2004 yılında restore edilmiş ve etrafı düzenlenerek avlusuna tribünlü bir tören alanı inşa edilmiş ve Bakire Meryem’i gösteren bir heykel dikilmiştir. Şapel içerisindeki cam bir bölmede korunan, kucağında bebek İsa bulunan Meryem heykeli de ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.