Geçitköy
GEÇİTKÖY (PANAGRA – PANAĞRA)
Girne kıyı ovasının batısındaki son köydür. Girne – Güzelyurt anayolu üzerinde bulunan köyün Girne’den uzaklığı 25 kilometredir. Köy , Panağra Geçiti’nin üzerindeki hafif engebeli bir düzlük üzerinde kuruludur . Arazisi ; Beşparmak Dağları’nın güney yamaçlarından doğan , dağlık bölgeyi yarıp kuzeye yönelen , Parnet Deresi ile birleşerek Panağra deltasını oluşturan ve köyün kuzeyinde denize dökülen Panağra (Paleomilos) Deresi ile parçalanmıştır . Bu derenin geçtiği vadide 1989 yılında tamamlanan 1.800.000 m3 su kapasiteli Geçitköy – Dağdere Göleti inşa edilmiştir . 2004 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından Mersin'in Anamur ilçesindeki Kocaçay üzerinde yaptırılacak Alaköprü Barajı'ndan "KKTC'ne Boruyla Su Götürme" amaçlı bir proje başlatılmıştır. Projenin tamamlanması ile barajdan düzenli çekim ile saniyede 2.38 m3 , yılda da 75.000.000 m3 suyun Geçitköy Barajı'na aktarılması ve dağıtımının buradan yapılması planlanmaktadır.
20 Temmuz 1974’ten sonra köy isimleri Türkçeleştirilirken köyün adı değiştirilmiş ve Girne-Güzelyurt arasındaki geçitte yer alması nedeniyle “Geçitköy” olarak isimlendirilmiştir. Küçük bir köy olan Geçitköy’ün, 2011 yılında yapılan nüfus sayımına göre nüfusu 220 olarak saptanmıştır.
AGIOS ANDREAS (APOSTOLOS ANDREAS - AYANDREYA) KİLİSESİ
Köyün tek kilisesidir. Özellikli olmayan bu kilise Apostol Andreas’a adanmıştır. Kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Fakat oldukça yeni bir yapı olduğu kesindir. 1974’ten sonra , yapıda hiçbir değişiklik yapılmadan cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Camiye , “Şehit Allahverdi Kılıç Camisi” adı verilmiştir.