Warning: curl_exec() has been disabled for security reasons in /home/laptabel/public_html/wp-includes/Requests/Transport/cURL.php on line 164
Cittaslow’un Türkiye Başkenti Seferihisar, Lapta Belediyesi’ndeydi – Lapta Belediyesi

Cittaslow’un Türkiye Başkenti Seferihisar, Lapta Belediyesi’ndeydi

Lapta Belediyesi, Seferihisar Belediyesi, Seferihisar Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve The Management Centre işbirliği ile düzenlenen “Üreten Kadınlar ve Tohum Takası Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Lapta Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan ve uzman kişilerden oluşan Danışma Kurulu tarafından yürütülen Cittaslow başvuru süreci çerçevesinde, Türkiye’de Cittaslow’un ilk üyesi ve yetkili merciisi olan Seferihisar’dan gelen heyet bölgemizde incelemelerde bulundu.

 

Çalışmalar çerçevesinde Lapta Belediyesi’nin Cittaslow Uluslararası Ağı’na katılım etkinlikleri çerçevesinde organize ettiği ve Cittaslow’un Türkiye Başkenti Seferihisar Belediyesi’nden yetkililerin de katılımıyla gerçekleştirilen “Üreten Kadınlar ve Tohum Takası Çalıştayı” bölgemizde yapıldı.

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy’un davetlisi olarak çalıştaya Seferihisar Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Neptün Soyer, Slow Food’un Türkiye’deki öncülerinden Ayfer Yavi, Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Sorumlusu Şevket Meriç, The Management Centre Yönetici Direktörü İzge Arısal, kooperarif mensubu üreten kadınlar ile birlikte Türkiye’den birçok yetkili de katılarak incelemelerde bulundu.

Çamlıbel ve Kozanköy’de yerel tatlar deneyimlendi

Çalıştayın 1. gününde Belediye Başkanı Fuat Namsoy’u makamında ziyaret eden heyet, daha sonra Lapta Belediyesi yetkilileri ile birlikte Çamlıbel ve Kozanköy’e geçerek yerel üretim yapan kadınlar ve üreticilerle görüştüler. Heyet Lapta’nın özgün lezzetlerini tadarken, yerel ürünlerin yapım aşamasını da görme şansı yakaladı.

“Üreten Kadınlar ve Tohum Takası Çalıştayı”

Bölgede yapılan incelemelerin ardından heyet, Manolya Otel’de düzenlenen “Üreten Kadınlar ve Tohum Takası Çalıştayı”nda bir araya geldi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, Türkiye’den gelen heyete ve çalıştaya katılanlara ilgilerinden dolayı teşekkür ederek şunları söyledi;

“Belediye olarak yaptığımız bilgilendirme çalışmalarından ve gerçekleştirdiğimiz geniş katılımlı bölge danışma toplantılarından da bildiğiniz üzere Lapta Belediyesi olarak Cittaslow Uluslararası Ağına katılım başvurusu yapmış bulunmaktayız.

Cittaslow ağına katılımın, bölgemizin turizm yoluyla sürdürülebilir ekonomik kalkınmasına önemli katkı sağlayacağı ve uluslararası tanınırlığını artıracağı inancındayız.

Çevre, altyapı, özgünlük başta olmak üzere, toplam 7 başvuru kriteri kapsamında gerçekleştireceğimiz çalışmalar ve projeler, bölgemizin kendi değerleri ve lezzetleri korunarak gelişmesine yüksek katkı sağlayacaktır.

Aynı zamanda, Cittaslow Ağı içerisindeki temsiliyetimiz ülkemizin tanıtımı için yürütülen çalışmaları güçlendirecek olup içerisinde Yeniboğaziçi, Mehmetçik ve Lefke Belediyeleri’nin bulunduğu ulusal koordinasyon ağına zenginlik katacaktır.

Lapta’nın eşsiz doğası, tarihi ve kültürel özellikleri en önemli turizm değerleridir. Bölgemizin tüm bu değerleri korunarak kalkınabilmesi için belediye olarak önemli çaba ortaya koymaktayız.

Sizlerin katkıları ile geçtiğimiz yıl tamamladığımız ve önümüzdeki üç yıllık dönemi kapsayan Bölgesel Kalkınma Stratejisi ise çalışmalarımıza yol göstericilik yapmaktadır.

Kalkınma stratejisinde de ortaya konduğu üzere vizyonumuz belediye hizmetlerinin kalitesini her geçen gün iyileştirmek suretiyle, bölgenin fiziki koşullarını geliştirmek, katma değeri yüksek yatırım çekmek ve Lapta’yı bir cazibe merkezine dönüştürmektir.

Cittaslow Ağı’na katılım çalışmalarımızı da yine aynı vizyon ekseninde yürüteceğiz. Bu amaçla organize ettiğimiz “Üreten Kadınlar ve Tohum Takası Çalıştayı” kapsamında bölgemizin üreten kadınlarının ekonomik kalkınmaya daha aktif katkı

sağlayabilecekleri modeller değerlendirilecektir.

Seferihisar Hıdırlıklık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Seferipazar örneği bu konuda bize ışık tutacak olup, buradan önemli çıkarımlar yapabileceğimize yürekten inanmaktayım.

Ayrıca, bölgesel üretimde özgünlüğün korunabilmesinde önemli bir unsuru temsil eden “tohumun” nasıl daha iyi değerlendirilebileceği ve özgün üretim yapan kişilerin sahip olduğu imkanların nasıl geliştirilebileceği konuları Seferihisar’ın örnek deneyimleri ışığında tartışılacaktır.

Çalıştaydan elde edeceğimiz sonuçların somut projelere dönüştürülmesi için ileriki günlerde yine sizler ile yakın istişare içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Başarılı bir çalıştay olmasını diler, organizasyonda emeği geçen herkese içten teşekkür ederim”

Doç. Dr. Fuller, Lapta’nın değerlerinden bahsetti

Başkan Namsoy’dan sonra söz alan Doç. Dr. Özge Özden Fuller, misafirlere Lapta’nın güzellikleri ve değerlerinden bahsederek şunları söyledi “El işi sanatları kültürel zenginlik olarak öne çıkmaktadır. Lapta Hesap İşi, Tığ İşi, Sele- Sepet ve Seramik bunlara örneklerdir.”

Fuller, ayrıca bölgede yapılan Permakültür tarımı, özel ilgi turizmi, deniz turizmi ve diğer konulara da değinerek Lapta’nın çeşitliliklerinden bahsetti.

Yavi “Lapta kriterleri yerine getirebilir”

Doç. Dr. Fuller’in ardından bir konuşma yapan The Management Centre danışmanı Ayfer Yavi; “Cittaslow ve Slow Food birbirinden ayrılmayan bir süreç. Lapta’yı inceledikten sonra kriterleri yerine getirebileceğine inandığımız için yola çıktık. Lapta’nın muazzam bir konumu var, adadaki en eski yerleşim yerlerinden biri. M.Ö. 1200’lere dayanan bir tarihçesi var. Tarihi konumu yanında Girne’ye yakın ama hala bakir kalabilmiş bir durumda. Bu yola çıkarken eko turizm alanında yoğunlaşmaya karar verdik. Lapta Belediyesi, iki buçuk ay önce başvuru mektubunu verdi ve danışma kurulumuzu seçerek yol aldık. Bir hedefimiz var; önümüzdeki yıl içerisinde dosyayı teslim etmeyi planlıyoruz” dedi.

Soyer “En doğru örgütlenme kooperatifleşme”

Yavi’nin ardından söz alan ve Türkiye’de bu işin öncüsü olan Seferihisar Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Neptün Soyer, Sığacık’tan örnekler verdiği konuşmasında bu yolda en doğru örgütlenmenin kooperatifleşme olduğunu belirterek “Seferihisar’ın kalbi Sığacık. Biz bu işe başlarken Kaleiçi’ndeki 250 kadına ne üretiyorsan kapının önüne çık ve sat dedik. 2010 yılında 20 kadınla yola çıktık, 2 yıl içerisinde 250-300 derken hiçbir sokakta yer bulamayacak

hale geldik. Burada da bu tarz çalışmalar yaygınlaştırılabilir” dedi.

Bölgede yapılan örnekler

Konuşmaların ardından Tohum Takası Projesi ile ilgili olarak söz alan Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Sorumlusu Şevket Meriç, bölgelerinde yaptıkları uygulamalardan örnekler vererek Can Yücel Tohum Bankası’nın çalışmalarından bahsetti.

Çalıştay, üreticilerin kaynaşması ve karşılıklı tohum takasının yapılmasıyla sona erdi.